Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (Night eating syndrome)

  Αποτελεί μια διατροφική διαταραχή χρονικά εντοπισμένη την νύχτα. Συνήθως άτομα με αυτό το σύνδρομο παραλείπουν το γεύμα στο πρώτο μισό της ημέρας (πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό) και το αυξάνουν στο δεύτερο μισό δηλαδή τις βραδινές ώρες συνδυάζοντας τα με χρόνια αϋπνία. Στην διάρκεια αυτών των αγρυπνιών, τα άτομα καταφεύγουν συχνά στο φαγητό, προτιμώντας συνήθως απλούς υδατάνθρακές όπως ψωμί, κάποιο γλυκό, μπισκότα κλπ ή ξυπνήσουν με μια ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό. Με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να γίνει συνήθεια, η οποία και δεν απαλλάσσεται εύκολα. 

    Όσον αφορά τη συσχέτιση του συνδρόμου με την ψυχολογική διάθεση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αγάπη των night eaters για τους υδατάνθρακες, εξηγείται από το μήνυμα που στέλνουν οι υδατάνθρακες στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου για να προκαλέσουν το αίσθημα της ευχαρίστησης. Ίσως, η νυχτερινή επιδρομή σε υδατανθρακούχα σνακ να αποτελεί μια ασυνείδητη προσπάθεια για να αποκαταστήσουν την κακή ψυχολογία τους. 



Συμπτώματα: 

α) Έλλειψη ή μειωμένη όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
β) Κατανάλωση τουλάχιστον 50 % των καθημερινών θερμίδων τις βραδινές ώρες. 
γ) Αφύπνιση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατανάλωση φαγητού. 
δ) Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης υπάρχει συναίσθημα άγχους, ενοχών ή έντασης και όχι απόλαυσης. 
ε) Προτίμηση στην κατανάλωση αμυλούχων τροφών. 
ζ) Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι πάνω από 2 μήνες. 

Πώς να σταματήσετε ή να αποτρέψετε το μεταμεσονύκτιο τσιμπολόγημα. 
    Όπως αναφέραμε παραπάνω λόγο της παράλειψης του ενδιάμεσου γεύματος ή και του κυρίως γεύματος, η προσθήκη πρωινού είναι πολύ σημαντική για την αναστροφή αυτής της συμπεριφοράς.
∙ Αν αποφεύγονται συστηματικά τα ενδιάμεσα γεύματα ή το πρωινό και αντιληφτείτε ότι αρχίζετε να μοιάζετε με κουκουβάγια που ξαγρυπνά το βράδυ και τρώει τα ξημερώματα, διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε το σύνδρομο της Νυχτερινής Υπερφαγίας. 
∙ Μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες λχ τυρί, γάλα, γιαούρτι κλπ ενώ αργότερα μπορείτε να μοιράζετε την τροφή σας σε μικρά γεύματα, κατανεμημένα στην διάρκεια της ημέρας σας. Αποφύγετε τα πολλά ψωμιά, μπισκότα, γλυκά, ζαχαρούχα προϊόντα, πατάτες κλπ. Μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο σνακ πριν τον ύπνο είναι ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι ή μια γαλοπούλα επειδή περιέχουν L-τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά τον καλό ύπνο. 
∙ Αν ξυπνήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας, πιείτε μόνο νερό. Ασθενείς που δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτή την συνήθεια συχνά αυξάνουν το βάρος τους ραγδαία. 
∙ Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, υιοθετώντας υγιεινότερες συνήθειες, εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητα σας μπορείτε να αποτρέψετε αυτήν την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου