Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Απώλεια περιττών κιλών

    Τι να προσέξουμε για την απώλεια περιττών κιλών. Η απώλεια βάρους ξεκινά από τις αλλαγές στις μέχρι σήμερα «ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες και την αντικατάσταση τους με εναλλακτικές «υγιεινές» συμπεριφορές. Η ανάγκη για απώλεια γίνεται είτε για θέματα υγείας είτε αισθητικής. Τα θέματα υγείας όμως είναι αυτά που θα πρέπει να απασχολούν περισσότερο καθώς τα προβλήματα είναι πολλά επηρεάζοντας αρνητικά έτσι την ποιότητα της ζωής.  
    Οι κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα υπέρβαρα άτομα, είναι σημαντικοί, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επίσης εμφανίζεται αρκετά συχνά, δυσκολία στις δραστηριότητες, πόνος στα γόνατα και τις αρθρώσεις και πολλά άλλα ακόμα που καθιστούν την καθημερινότητα πιο δύσκολη. 
    Δυστυχώς ο δρόμος για την επιτυχία μιας δίαιτας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Λογικό είναι να υπάρξουν στιγμές απογοήτευσης ή παρασπονδιών. Εκτός από την ανάλογη σωματική άσκηση και την επιλογή υγιεινότερων τροφίμων, είναι σημαντικό να υπάρχει πειθαρχία και να εφαρμόζεται το κατάλληλο διαιτολόγιο, φτιαγμένο από ειδικούς διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.

Τρόποι για να αποφύγουμε τα περιττά κιλά 
· Απολαύστε το γεύμα σας. Η αργή μάσηση μας βοηθάει να γεμίσουμε το στομάχι μέχρι να νιώσουμε το αίσθημα πληρότητας. Η κατανάλωση τροφής σε λιγότερο από 20-30 λεπτά οδηγεί στην υπερβολική πρόσληψη. 
· Φάτε σε μικρότερα πιάτα. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και μπόλ για να τρώτε μικρότερες ποσότητες. 
· Ήρεμο και φιλικό περιβάλλον 
· Η ώρα του φαγητού να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτό και να μην γίνονται ταυτόχρονα και άλλα π.χ. παρακολούθηση τηλεόρασης, διάβασμα εφημερίδας. 
· Να μην παραλείπονται γεύματα και τα ενδιάμεσα αυτών. 
· Ειλικρίνεια στην κατανάλωση της ποσότητας των γευμάτων. 
· Αύξηση Σωματικής άσκησης παράλληλα με ένα πρόγραμμα διατροφής είτε για απώλεια βάρους είτε για αύξηση μυϊκού ιστού. 
 · Αποφεύγουμε τις καθημερινές μετρήσεις του βάρους μας. Οι καθημερινές μετρήσεις και ειδικά αυτές που έπονται από παρασπονδίες δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικές και τις περισσότερες φορές παραπλανούν ή πανικοβάλλουν το άτομο. 
· Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει  πώς να το κάνετε και έτσι να αναγνωρίζεται τι περιέχει με ακρίβεια αυτό που τρώτε. 

    Είναι στο χέρι του καθένα από εμάς να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής γενικότερα. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διατροφής για να σας διευκρινίσει κάθε πιθανή ερώτηση, να σας βοηθήσει στην αλλαγή συνηθειών, στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου αλλά και το σημαντικότερο στην απόκτηση διατροφικής παιδείας. 

        Τόνια Γιαννακάκη 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου